Easy recipe to make delicious matka biryani
Whether it's an ordinary meal time in our life, or a very special treat, Biryani is a dish that can be eaten on every occasion. There is hardly anyone who does not like eating Biryani.
New innovations are also being made in biryani recipes.
Ingredients
- Beef/Chicken: Half Kg
- Rice: 2 cups
- Salt: As per taste
- Ginger Garlic Crushed: 1 tbsp
- Ginger: 1 inch piece
- Onion: 3 pcs
- Tomatoes: 3 pcs
- Potatoes: 3 pcs
- Yogurt: 1 cup
- Chopped Red Chillies: 1 tsp
- Crushed Red Chilli: 1 tbsp
- Ground hot spices: 1 teaspoon
- Ground Nutmeg: Half teaspoon
- Boiled dry potatoes: 3 to 4 pcs
- Coriander: Half a bunch
- Mint: Half a sprig
- Curly leaves: few in number
- Yolk color: 1 pinch
- Cooking Oil: As required
Synthesis
Mix yolk color in 2 tablespoons of curd and beat it.
Fry the finely chopped onion in cooking oil until golden brown.
Add salt, ginger, garlic, hot spices, nutmeg, yogurt, crushed and chopped red chillies and cooking oil to a cup of water and beat it.
Add the meat, mix well and cook on medium heat for 5 to 7 minutes, then reduce the heat.
When the meat is half cooked, add the potato pieces and add the yolk colored curd.
When the potatoes are cooked, add the fried onions, tomatoes, and potatoes to it and keep it on a low flame.
Wash the rice and soak it for 15 to 20 minutes, then add finely chopped ginger and curry leaves and boil it in salted water and boil the rice for three to four minutes and strain it.
Put one tablespoon of cooking oil in a clay pot and heat it.
Then add the meat mixture and add finely chopped green coriander, mint, chaat masala and rice.
Add 2 tablespoons of cooking oil on top, cover it completely with aluminum foil, and simmer on low heat for twenty to twenty-five minutes.
Remove from the stove and let it rest for 15 to 20 minutes and then serve.
مزیدار مٹکا بریانی بنانے کا آسان نسخہ
مزیدار مٹکا بریانی بنانے کا آسان نسخہ
چاہے یہ ہماری زندگی میں کھانے کا ایک عام وقت ہو، یا ایک بہت ہی خاص دعوت، بریانی ایک ایسی ڈش ہے جسے ہر موقع پر کھایا جا سکتا ہے۔ شاید ہی کوئی ایسا ہو جسے بریانی کھانا پسند نہ ہو۔
بریانی کی ترکیبوں میں بھی نت نئی ایجادات کی جا رہی ہیں۔
اجزاء
- بیف/چکن: آدھا کلو
- چاول: 2 کپ
- نمک: حسب ذائقہ
- ادرک لہسن پسا ہوا: 1 کھانے کا چمچ
- ادرک: 1 انچ کا ٹکڑا
- پیاز: 3 پی سیز
- ٹماٹر: 3 پی سیز
- آلو: 3 پی سیز
- دہی: 1 کپ
- کٹی ہوئی لال مرچ: 1 چائے کا چمچ
- پسی ہوئی لال مرچ: 1 کھانے کا چمچ
- پسا ہوا گرم مصالحہ: 1 چائے کا چمچ
- جائفل: آدھا چائے کا چمچ
- ابلے ہوئے خشک آلو: 3 سے 4 پی سیز
- دھنیا: آدھا گٹھا
- پودینہ: آدھی ٹہنی
- گھوبگھرالی پتے: تعداد میں کم
- زردی کا رنگ: 1 چٹکی۔
- کوکنگ آئل: حسب ضرورت
ترکیب
2کھانے کے چمچ دہی میں زردی کا رنگ ملا کر پھینٹ لیں۔
باریک کٹی پیاز کو کوکنگ آئل میں گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کریں۔
ایک کپ پانی میں نمک، ادرک، لہسن، گرم مصالحہ، جائفل، دہی، پسی ہوئی اور کٹی ہوئی لال مرچیں اور کوکنگ آئل ڈال کر پھینٹ لیں۔
گوشت ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر 5 سے 7 منٹ تک پکائیں، پھر آنچ کو کم کریں۔
جب گوشت آدھا پک جائے تو آلو کے ٹکڑے ڈالیں اور زردی رنگ کا دہی ڈال دیں۔
جب آلو پک جائیں تو اس میں تلی ہوئی پیاز، ٹماٹر اور آلو ڈال کر ہلکی آنچ پر رکھ دیں۔
چاولوں کو دھو کر 15 سے 20 منٹ تک بھگو دیں، پھر باریک کٹی ہوئی ادرک اور کری پتے ڈال کر نمکین پانی میں ابالیں اور چاولوں کو تین سے چار منٹ تک ابالیں اور چھان لیں۔
مٹی کے برتن میں ایک کھانے کا چمچ کوکنگ آئل ڈال کر گرم کریں۔
پھر گوشت کا مکسچر ڈالیں اور باریک کٹا ہوا ہرا دھنیا، پودینہ، چاٹ مسالہ اور چاول ڈال دیں۔
اوپر 2 کھانے کے چمچ کوکنگ آئل ڈالیں، اسے ایلومینیم فوائل سے پوری طرح ڈھانپیں، اور ہلکی آنچ پر بیس سے پچیس منٹ تک ابالیں۔
چولہے سے اتار کر 15 سے 20 منٹ تک آرام کرنے دیں اور پھر سرو کریں۔