How to make Hyderabadi Biryani
Here are the ingredients needed to make Hyderabad Biryani.
Ingredients:
- Boiled rice one kg,
- chicken three feet,
- onions four large,
- curd half a kg,
- salt to taste,
- porridge chili half a spoon,
- green chili twelve,
- cardamom one spoon,
- cumin seeds one spoon,
- yellow color,
- red pepper. One spoon,
- six cloves,
- eight black pepper,
- two spoons of garlic ginger
- paste, four lemon juice.
Recipe:
The special thing about Hyderabad biryani is that tomatoes are not added in it and onions are not browned. First of all, pour a glass of water in a pan and soften the onion and add green chillies. When the water from the chicken dries up, add a cup of oil and add garlic ginger paste and fry it with salt, porridge, chili, red pepper, small cardamom, eight cloves and hot spices, add lemon juice and fry for five minutes and curd. Add it, when the oil leaves the edge, turn off the stove.
Put water in a pan and add 5 spoons of salt. When the water starts to boil, add the rice. Add water so that it is two inches above the rice and when the rice is at a boil, turn off the stove and remove the rice from the pan. And now put a little oil in a pan, then add rice and then korma and add three layers and spread the rice and yolk color on top of it and keep it on low flame for ten minutes. Delicious Hyderabadi Biryani is ready. .
حیدرآبادی بریانی بنانے کا طریقہ
حیدرآباد بریانی بنانے کے لیے درکار اجزاء یہ ہیں۔
اجزاء:
- ابلے ہوئے چاول ایک کلو،
- چکن تین پاؤ،
- پیاز چار عدد،
- دہی آدھا کلو،
- نمک حسب ذائقہ،
- دلیہ مرچ آدھا چمچ،
- ہری مرچ بارہ،
- الائچی ایک چمچ،
- زیرہ ایک چمچ،
- پیلا رنگ،
- سرخ مرچ۔ ایک چمچ،
- چھ لونگ،
- آٹھ کالی مرچ،
- دو چمچ لہسن
- ادرک کا پیسٹ،
- چار لیموں کا رس۔
ترکیب:
حیدرآباد بریانی کی خاص بات یہ ہے کہ اس میں ٹماٹر نہیں ڈالے جاتے اور پیاز کو براؤن نہیں کیا جاتا۔ سب سے پہلے ایک پین میں ایک گلاس پانی ڈال کر پیاز کو نرم کر کے ہری مرچیں ڈال دیں۔ جب چکن کا پانی خشک ہو جائے تو ایک کپ تیل ڈالیں اور لہسن ادرک کا پیسٹ ڈال کر اس میں نمک، دلیہ، مرچ، لال مرچ، چھوٹی الائچی، آٹھ لونگ اور گرم مصالحہ ڈال کر لیموں کا رس ڈال کر پانچ منٹ تک بھونیں۔ دہی اسے شامل کریں، جب تیل کنارے سے نکل جائے تو چولہا بند کر دیں۔
ایک پین میں پانی ڈالیں اور 5 چمچ نمک ڈالیں۔ جب پانی ابلنے لگے تو چاول ڈال دیں۔ پانی ڈالیں تاکہ یہ چاولوں سے دو انچ اوپر ہو اور جب چاول ابل جائیں تو چولہا بند کر دیں اور چاولوں کو پین سے نکال دیں۔ اور اب ایک پین میں تھوڑا سا تیل ڈالیں، پھر چاول اور پھر قورمہ ڈال کر تین تہہ ڈالیں اور اس کے اوپر چاول اور زردی کا رنگ پھیلائیں اور دس منٹ تک ہلکی آنچ پر رکھیں۔ مزیدار حیدرآبادی بریانی تیار ہے۔ .